We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

U privremenom smje​š​taju kod ljudi

by Sara Renar & Marija Dejanovic multimedia project

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €4 EUR  or more

     

1.
LJUDSKI GRADOVI To je bio grad drveća rasječenog, raspoređenog u zeleno na kojem se sjedi. Mladi su mu konji dali svu svoju poganost. Kao da nije dovoljno što svakog punog mjeseca pjevamo, jednom smo pred stanom zapalili kokoš. Došli su iz policije i vatrogasne službe popili nam rakiju, ugasili plamen i otišli. Kako da razumiju riječi te pjesme, ona samo odjekuje i Mogli smo im ponuditi žrtvu paljenicu, ali nismo. Poželjela sam postati maleni zmaj i zapaliti im čitav grad. U SOBI ZA VJEŽBANJE Prst o prst, članak o članak: staklo, šljiva i kost isti su znak. Dijelovi tijela konja su udovi čiji prijelom ne zarasta, zubi kojima se broje godine, repovi od kojih se načini gudalo. Kad sam ljuta, najdraže mi je pronaći stol. Iz ladice uzmem najmanji nož i polako mu rezbarim noge. Kamen je kremen i kruh, dijelovi kamena kuće su puževa kojima su godine pojele dane u spiralu. Neće me nikad uspjeti odvesti psihijatru, ja sam čarobni konj iz provincije i ne podliježem ljudskom kodeksu razumnog ponašanja.
2.
U ČEKAONICI KOD DOKTORA Okrušeni zub putuje niz grlo kao cjepanica. Piljevina se nosi u tačkama, u prednjem džepu traperica na trbuhu trudne mačke. Mjerili su me u postocima: koliko postajem nalik prozoru, koliko razborito pristupam okolišu, koliko često progutam olovo. Godine su dolazile i odlazile, susjedi su se selili i oglabine postajale ljudi. Konačno je i mačka izašla iz onih hlača. Napunila je džepove oštricama nalik na nokte, govorila je za svaku glavu koju doneseš otplesat ću ti večernji ples. Počeli smo smišljati izlike i gmizati kao kišna godina ispred ovalnih vrata, zubi su se rastočili u kiselini vlastitih želudaca. Jedino je piljevina znala da olovo ima i lošije strane. Otkako ga je prvi put srela, ostala je sedamdeset posto ista.   U SOBI ZA SPAVANJE Godine se igraju skrivača. Ne odaju gdje se sakrila oštrina metalnih zvukova, rubova škara. Dok spavam, izrezuju mjesecu svjetlo. Potiskuju mu glavu u njezinu tamnu stranu. Kažem im: činite da u mraku imam mira one šute iz nebeske tuposti zidova. Jesu li njihove odaje razmaci između mojih zuba godine su djeca, igraju se crna, bijela. Prva se sakrije u drugu, druga u prvu. Pobjegle su možda kad sam zarezala previše i konji su zadobili mršave, papirnate trbuhe. Podragala sam svakog od njih po jedinoj mekanoj nozdrvi i pojela njihovu nedjelju kao okruglu pogačicu.
3.
ZOOLOŠKI VRT Muškarac kaže zec nikad neće prestići kornjaču Ja mu kažem: zatrovan si klasičnim idealizmom Kasnije ne razgovaramo godinama. On pokušava, uvijek mu pobjegnem. Nismo išli u knjižnicu ni u zoološki vrt tog dana, a ni onih dana poslije. Uvijek smo se sretali prerano ili prekasno. Jednom smo gledali konje na pašnjaku. Kasnije dvaput na televizoru. Dođem u knjižnicu i kažem: voljela bih vječno spavati. U zoološkom vrtu dođem i kažem: voljela bih vječno spavati, ali da se, ako to poželim, mogu probuditi.  U NAPUŠTENIM SELIMA Žena kaže posvuda je oduvijek vidio noževe spremne za umetanje u plodove. Njihove udubine, pripremljene za odgodu ročišta, spremao je s vojnom obavezom u bunare susjednih sela. Muškarac kaže kuća mi je šupalj zub, glava mi je sve više jabuka. Konji su mi nebeski kamioni koji donose rupe u zemlji.
4.
PLAMIČAK 04:24
ZUB Prvotni metal je zub. Primitivno kromiran, zub plače kad ga se vadi. Kad vidi zube u nevolji, poprimi njihovu manu. Jedan zub je plamičak, zajedno su skoro-škare. ŠKARE Lastavica nesretnog djetinjstva. Škare su zapravo jedna i nemaju domovinu, nego majku. Može nešto tanko, ostalo ne. Škare uglavnom režu uprizorenja. NOŽ On ima njušku i ništa više. Uvijek je previše tup, koliko god se trudio imati špic. Ja sam bio jučer – ti si bila jučer. Tako zvuči nož kad reže nešto što ne može. STOL Konj bez glave sa čvršćom nogom. Adaptiran za sjedenje, ali drugačije. Za stolom se vodi glavnu riječ. Najveći zločini u povijesti čovječanstva dogovarali su se za osrednjim stolovima. GODINA Mogućnost da se ugrize. I proguta, ako je moguće. KONJ Ne pitajte me o njemu, jedino o konjima ne znam ništa.

about

„The temporary accomodation with humans“ are a series of connected musical pieces based on the verses of „The Ethics of bread and horses“ by Marija Dejanović, awarded with the prestigious Croatian prize for young poets „Goran“ in 2018. It is easier to say what this piece of music isn't then what it is: it is not an improvisation, it is not reading poetry with a background music and it is impossible to categorize by genre.

„U privremenom smještaju kod ljudi“ je niz povezanih skladbi temeljena na odabranim stihovima Marije Dejanović iz njene Goranom nagrađivane zbirke „Etika kruha i konja“. Za ovo djelo lakše je reći što nije, nego što jest: nije improvizacija, nije žanrovski odredivo, nije čitanje poezije uz glazbu.

A BIG THANK YOU:
Glazbena Kuća, Goranovo proljeće, Vinyl bar, Dimitrije Simović, Ivan Gundić

credits

released March 21, 2019

text: Marija Dejanović
music: Sara Renar
recorded live @ Glazbena kuca, Zagreb
vocals and the occasional drum: Marija Dejanović
vocals, guitars, synths, barking, laundry machine, loops and samples: Sara Renar
other weird noises: Vedran Peternel
mx and mastering: Vedran Peternel

license

all rights reserved

tags

about

Sara Renar Croatia

Sara Renar is a recording and performing artist from Zagreb, Croatia. A former architect with a Master’s degree, she has left her office job to pursue a full time career in music and is praised as one of the best Balkan new generation singer – songwriters with an experimental twist. She is currently working on her fourth studio album. ... more

contact / help

Contact Sara Renar

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like U privremenom smještaju kod ljudi, you may also like: